Popis
Nárast ľudskej populácie a zvyšujúce sa nároky na zdravú výživu vytvárajú tlak na hľadanie nových alternatívnych zdrojov výživy človeka. Produkcia jedlého hmyzu v kontrolovaných podmienkach sa ukazuje ako možné riešenie. Klimatické podmienky, dostupnosť a nízka cena chovných substrátov, pracovnej sily a tradičná akceptácia hmyzu ako potravy vytvárajú ideálne podmienky pre rozvoj tohto nového poľnohospodárskeho odvetvia v Keni. Telo hmyzu má optimálne vyvážené nutričné zloženie, bohatý obsah bielkovín a ďalších výživovo dôležitých komponentov a je hodnotným a vyváženým zdrojom živín aj pre najviac ohrozené skupiny – deti, chorých a seniorov. Cieľom predkladaného projektu je vytvorenie materiálnych podmienok a transfer know-how pre semi-industriálnu produkciu jedlého hmyzu a vývoj nových technológií jeho masového chovu. Aktivity projektu sú zamerané na vybudovanie pilotného zariadenia pre produkciu a výskum jedlého hmyzu na partnerskom pracovisku, zaškolenie personálu a sprevádzkovanie zariadenia, vypracovanie návrhu využitia ďalších druhov a vývoj metodiky masového chovu minimálne jedného kenského pôvodného druhu. Využitie druhov vyvíjajúcich sa v zbytkoch spracovaného tropického ovocia zníži náklady na produkciu hmyzu a umožní ekologickú likvidáciu tohto odpadu. Miestom realizácie projektu bude partnerské pracovisko Kenya Agricultural and Livestock Research Organization (KALRO) v Nairobi, ktoré sa problematike masového chovu hmyzu dlhodobo venuje. KALRO poskytne priestory pre vybudovanie zariadenia a ostatné účely projektu. Produkcia jedlého hmyzu je tiež vhodná ako komerčná aktivita pre malých a stredných farmárov a podnikateľov. Hlavnými ukazovateľmi projektu sú zariadenie na produkciu a výskum jedlého hmyzu, zaškolený personál, analýza miestnych druhov jedlého hmyzu využiteľných pre potravinárske účely a vyvinutá metóda masového chovu aspoň jedného ďalšieho druhu.